Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

10 syytä miksi et pääse haastatteluun vuonna 2024

10 syytä miksi et pääse haastatteluun vuonna 2024

Työhaastattelusta voi jäädä rannalle useasta syystä.

Hitto! Taas tuli yksi ”Kiitos mielenkiinnosta, valitettavasti tällä kertaa valintamme ei kohdistunut sinuun.” -viesti. Enhän minä päässyt edes näyttämään naamaani haastatteluun ja kertomaan mitä osaan. Kuinka tässä pitäisi saada työpaikka, jos ei pääse edes haastatteluun!

Syitä miksi et saanut iloista ”Tervetuloa haastatteluun” -soittoa voi olla monia. Syynä voi myös olla useampikin asia, joille et olisi voinut yhtikäs mitään, vaikka olisit tehnyt kuinka timanttisen hakemuksen tahansa.

Tässä tekstissä kirjoitan sinulle auki kymmenen syytä, miksi mahdollisesti sinun työnhakusi tyssäsi jo alkuunsa. Osa syistä on hyvinkin tavanomaisia ja ilmeisiä, osa puolestaan hyvinkin yllättäviä. Jokaisen kymmenen kohdan perässä on myös maininta, voiko syyhyn vaikuttaa itse.

1. Hait myöhässä

Yksinkertainen syy, mutta hakuaika meni jo. Monesti hakuaika päättyy perjantai-iltapäivään tai sunnuntai-iltaan. Hakemuksia saattaa silti saapua sähköpostiin vielä maanantaina ja tiistaina.

Työvoimatoimiston sivuilta ja työnhakupalveluista, kuten Monsterista, hakuilmoitus häviää hakuajan loputtua, etkä sieltä pääse sitä enää hakuajan jälkeen katsomaan. Työpaikkailmoitus saattaa olla sinulla välilehdellä auki ja pääset sen sitä kautta vielä lukemaan hakuajan umpeuduttua. Tällöin saatat saada vielä yhteystiedot itsellesi talteen yhteydenottoa varten.

On täysin yrityksestä, rekrytointiprosessista ja rekrytoinnista vastaavasta henkilöstä kiinni se, että huomioidaanko sinun hakuajan jälkeen tullut hakemuksesi. Mikäli hakemuksesi on tullut maanantaiaamuna rekrytoinnista vastaavan henkilön sähköpostiin eikä hakemuksia ole aloitettu vielä käymään läpi, saatat päästä mukaan. Etenkin jos hakemuksesi on ensisilmäyksellä hyvä ja vaikutat potentiaaliselta hakijalta. Jos hakemuksesi on muutenkin vähän niin ja näin, niin todennäköisemmin joudut saman tien ei-pinoon etkä pääse haastatteluun. Ihan vedoten siihen, että hakemus tuli myöhässä.

”Mutta kun näin ilmoituksen vasta sunnuntai-iltana..”

Ehkä olisit täysin nappiosaaja työhön, mutta huomasit ilmoituksen vasta kello 23.38 sunnuntai-iltana. Saatoit alkaa päivittämään cv:tä ja täyttämään hakemuksen tietoja, mutta vuorokausi ennätti vaihtua. Sinuna yrittäisin päästä rekryprosessiin vielä mukaan laittamalla yritykseen viestiä. Pahoittele ja kerro tilanne auki, niin ehkä sinun hakemuksesi ehditään vielä huomioimaan. Älä kuitenkaan ylläty, mikäli sieltä tulisi pahoitteleva ei-vastaus.

Yleensä julkinen puoli, virat, korkean statuksen työtehtävät ovat tarkempia hakuaikojen deadlineistä. Tehtävä täytetään sopivan henkilön löydyttyä -tyyppiset haut saattavat antaa hivenen enemmän liikkumavaraa. Tosin neuvon aina hakemaan ajallaan (mielellään vielä heti hakuajan alussa jos mahdollista).

Yhteenveto: Tämä on helppo. Hae ajoissa, niin eipä ainakaan jää tästä syystä kiinni. Myöhässä haettaessakin kannattaa kokeilla onneaan.

2. CV:si ei vakuuta sisällöltään

Tämä on ehkä se yleisin syy. Voit olla monessa hyvä, mutta juuri siihen kyseiseen työtehtävään löytyy vahvempia ja sopivampiakin kandidaatteja.

Pelkistetty esimerkki: Työnjohtaja

Haet työnjohtajan työtehtävää keskikokoiseen rakennusliikkeeseen. Olet juuri valmistunut rakennusmestariksi. Työkokemusta sinulla on alalta kahden opintoihin sisältyvän harjoittelun verran. Lisäksi valmistumisen jälkeen pääsit 1kk lomatuurauksen tekemään pienemmälle rakennusliikkeelle. Olet siis periaatteessa oikein hyvä hakija eikä äkkiseltään ole mitään vikaa. Työkokemusta on kertynyt luonnollisesti vähän, mutta muutoin olet täysin ”oikealla tiellä”.

Samaa paikkaa hakee kolme vuosikurssia aiemmin valmistunut tuttavasi. Hän on käynyt saman tutkinnon ja harjoittelut. Valmistumisen jälkeen hän on tehnyt kolme vuotta alan töitä kahden tunnetun yrityksen palveluksessa.

Lue lisää: Näin valmistaudut työhaastatteluun

Jos hänen tasoisia hakijoita on vielä useampi, niin kohtaloksesi voi jäädä geneerinen ”Kiitos, ei kiitos”-viesti ilman, että vika olisi millään tavalla sinun osaamisessasi tai taustassasi.

Koskaanhan ei etukäteen tiedä tulevasta. Ylläkirjoitetussa esimerkissäkin yritys saattaa priorisoida haussa kokemattomampaa työnjohtajaa. Ehkä suunniteltu työmaa on helpompi, jolloin vähemmän kokenutkin riittää siihen. Ehkä kokeneemmilla palkkatoiveet olivat liian suuret, mene ja tiedä.

Yhteenveto: Mennyttä työkokemusta ei voi enää muuttaa, joten siihenpä et voi oikeastaan vaikuttaa. Joko sinun koulutustaustasi ja työkokemuksesi ovat rekrytoijan mielestä riittävät tai sitten eivät.

Hakemuksesi saattaa olla todella hyvä, mutta hakijoiden määrä on vain niin suuri, ettet erotu joukosta.

3. CV:si ei vakuuta ilmeeltään

Kirjoitetaan tämä heti alkuun. CV ei ole mikään kauneuskilpailu, jossa tyylikkäin asettelu ja hienoin fontti vievät voiton. Tällä ei viitata visuaaliseen kikkailuun vaan luettavuuteen.

Valitettavan paljon tulee kuitenkin vielä vastaan CV:itä, joissa ei ole päätä eikä häntää. Kaikki tarvittavat tiedot periaatteessa löytyvät, kunhan hieman tonkii, mutta sellaisella CV:llä hakija antaa aivan suotta etumatkaa muille hakijoille.

Lue myös: Yleisimmät syyt, jonka takia työpaikkailmoituksessa ei kerrota palkkaa

Epäselvästä CV:stä on hankala hahmottaa henkilön osaamista. Hyvin jäsennellystä CV:stä näkee nopeasti koulutuksen, keskeisimmät työtehtävät ja -kokemuksen sekä henkilön muut ominaisuudet.

Ansioluettelo, joka on täynnä kirjoitusvirheitä ei herätä luottamusta. Yksi kirjoitusvirhe siellä täällä ei kaada maailmaa eikä tiputa sinua jatkosta. Satunnaisista kirjoitus- ja huolimattomuusvirheistä ei voi eikä kannata tehdä liikoja johtopäätöksiä (kirjoitusvirheitä löytyy meidän blogiteksteistäkin!).

Huolellisuus vaaditun tehtävän mukaan

Mikäli virheiden määrä on huomattava ja haetussa tehtävässä pitää pystyä huolellisuuteen tai esimerkiksi tuottamaan tekstiä, on siinä kohtaa asialla jo väliä. Sekin kummastuttaa, kun hakija CV:ssä kirjoittaa suomen kielen taidon olevan erinomainen, mutta CV ja hakemus ovat täynnä muuta kuin sujuvaa suomen kieltä.

Jos näiden lisäksi kappaleet pomppivat miten sattuu, työkokemusta ei ole kirjoitettu kronologiseen järjestykseen ja kirjoitetuissa tiedoissa on ristiriitaisuuksia, on vaikea löytää mitään, mikä herättäisi luottamusta hakijaa kohtaan.

Yhteenveto: Tähän voit vaikuttaa itse. Pyydä jotakuta muuta katsomaan läpi CV:si ja hakemuksesi. Toinen silmäpari kiinnittää monesti huomioita sellaisiin asioihin, joita itse ei omasta tekstistään näe.

4. Et täytä hakuvaatimuksia

Minä en voi toimia sairaanhoitajana, vaikka kokisin olevani kuinka tehokas ja empaattinen sekä näyttäväni vielä hyvältä sairaalan vaatteissa. En, koska minulta puuttuu työn vaatima tutkinto.

Olet saattanut hakea sellaista työtä, johon vaaditaan jokin tietty koulutus, lupa tai pätevyys. B-kortilla et voi ajaa yhdistelmäajoneuvoa, lähihoitajan tutkinto ei riitä kätilön tehtäviin eikä farmaseutti voi toimia laillistettuna lääkärinä, vaikka lääkeaineet hyvin tunteekin.

Saatat olla muilta osin erittäinkin hyvä hakija, mutta mikäli sinulta puuttuu jokin vaadittu lupa, niin olet automaattisesti ulkona. Tuskinpa kukaan tavan tallaaja nyt lähteekään hakemaan fysiatrian osastoylilääkärin virkaa, mutta pienempiä vaateita saattaa mennä ihan inhimillisyyttään hakijalta ohitse.

Työturvallisuuskortti tai hygieniapassi ovat arkisia esimerkkejä luvista, jotka pitävät olla tietyissä työtehtävissä voimassa. Kustannukseltaan ne ovat maltillisia ja monesti työnantaja ne työntekijälle kustantaakin.

Mikäli rekryn suhteen on todella kiire ja tarvitaan valmis työntekijä mallia per heti eikä kurssittamiseen jää aikaa, saatat jäädä tällaisen lupa-asian vuoksi rannalle.

Yhteenveto: Älä nyt ainakaan tietäen hae sellaista tehtävää, johon sinulla ei oikeudet riitä. Tarkista ja varmista asia ennen hakemista.

Osaan työtehtävistä on laissa määritetyt vaatimukset.

Ansioluettelon tekeminen voi tuntua työläältä, mutta on vaivan väärti.

5. Suosittelijasi ei olekaan puolellasi

Äärimmäisen harvinainen esimerkki, mutta näitäkin on nähty.

Tavallisesti suosittelijat soitetaan läpi vasta myöhemmässä vaiheessa rekrytointeja. Esimerkiksi vain toiseen vaiheeseen valittujen hakijoiden suosittelijat soitetaan läpi.

Toisinaan mahdolliset suosittelijat voidaan soittaa läpi jo alkuvaiheessa. Seuraava tapaus osui aikoinaan kollegani kohdalle.

Case- kun suosittelija ei suositellutkaan

Suosittelija nro 1.

Rekrytoija soittaa: Reijo Rekrytoija soittaa hei. Meillä on eräs työnhakija Eero Esimerkki, joka oli ilmoittanut hakemuksessaan teidät hänen suosittelijakseen.

Sanna Suosittelija: ÄLÄ EDES PUHU MINULLE SIITÄ IHMISESTÄ! EN HALUA EDES KUULLA HÄNEN NIMEÄÄN!! Tuut tuut tuut.

Ehkä tämä oli vain jokin erikoinen yksittäistapaus. Mene ja tiedä. Soitetaanpa toiselle suosittelijalle.

Suosittelija numero 2.

Rekrytoija soittaa: Reijo Rekrytoija soittaa hei. Meillä on eräs työnhakija Eero Esimerkki, joka oli ilmoittanut hakemuksessaan teidät hänen suosittelijakseen.

Seppo Suosittelija: ** vaivaantunut hiljaisuus**

Reijo Rekrytoija: Niin anteeksi, kuuluuko tämä puhelu. Olisin tiedustellut henkilös..

Seppo Suosittelija: Kuuluu kyllä. Tuota.. Noh. Sanotaanko nyt vaikka näin, että sen alan ammattilaisista on huutava pula. Tälläkin hetkellä voitaisiin palkata useampikin, jos vain löytyisi ja siitä huolimatta hän ei ole meillä töissä. Kiitos hei.

Välillä totuus on tarua ihmeellisempää.

Yhteenveto: Tsekkaa suosittelijasi. Suosittelija ensimmäisestä kesätyöstä 35 vuoden takaa alkaa olla aika hyödytön, joten ainakin tarkista, että suosittelijatiedot ovat ajan tasalla. Mikäli sinulla on suosittelija jo CV:ssä, niin kerro suosittelijasta nimi, yhteystiedot, titteli sekä rooli suhteessa sinuun (esihenkilö, esihenkilön esihenkilö, asiakas, kollega).

6. Soitat itse rekrytoijalle ja mokaat homman

Tämä se vasta onkin typerin tapa ryssiä haastattelukutsu. Olet päivittänyt CV:n, tehnyt hyvän hakemuksen ja jättänyt sen hakuajan puitteissa.

Pariin päivään ei ole kuulunut mitään ja alat hätäillä. Sitten jollain ihmeverukkeella alat pommittamaan rekryilmoituksessa olevaa yhteystietoa. Aloitat asiallisesti, mutta huomaatkin pian, että olet 11 minuutin jälkeen kysynyt kasan itsestäänselvyyksiä, provosoinut ja provosoitunut rekrytoijaan ja kyseenalaistanut koko työtehtävän. Tai sitten olet onnistunut tuomaan epäsopivuutesi tai ammattitaidon puutteen muulla tavalla esille, jolloin rekrytoija tajuaa olla kutsumatta sinua haastatteluun. Varmemmaksi vakuudeksi päätät vielä soittaa iltakymmeneltä uudelleen päihtyneenä.

Lue lisää: Katso ATA-Henkilöstöpalveluiden avoimet työpaikat

Yhteenveto: Jos jotain on mielen päällä, niin soita ja varmista. Älä kuitenkaan soita pelkästään soittamisen ilosta. Mikäli soittoaika on ilmoitettu, niin kunnioita sitä. Ja viimeisimpänä: älä ikinä soita päihtyneenä.

ATA Henkilöstöpalvelut työtilaisuudet

Rekrytointiprosessista ja työtehtävästä voit hyvin soittaa ja kysyä. Arvosta kuitenkin toisten aikaa äläkä soita vain soittamisen ilosta.

7. Yhteystiedot puuttuvat

Nämä ovat aina äärimmäisen valitettavia, mutta näitäkin toisinaan tulee vastaan.

Henkilö saattaa hakea työtä ensimmäistä kertaa vuosiin. CV:seen on lisätty viimeisin työpaikka, mutta muuta päivitystä ei ole tehty. Tässä samassa yhteystietoihin on saattanut jäädä vanha vuoden 2007 puhelinnumero, joka ei ole ollut enää vuosiin käytössä.

Selkeä sähköpostiosoite on varman päälle pelaamista

Sähköpostiosoitteessa on kirjoitusvirhe, jonka vuoksi henkilöön ei saada yhteyttä sähköpostitse. Mikäli henkilön nimi on Riku Aarnipöllö ja sähköpostiosoite riku.aarnopollo@gmail.com, niin tästä hoksaa vielä nopeasti kirjoitusvirheen ja sähköpostia saadaan perille. Eri juttu onkin kun sähköpostiosoite on ärärarnplo_97@hotmail.com. Lähdepä tuosta miettimään, mikä merkki sähköpostiosoitteessa on väärin.

Älä katoa maan alle

Välillä hakijalla ei ole puhelin päällä. Ei maanantaina aamusta eikä iltapäivästä, ei keskiviikkona eikä perjantaina. Toisinaan joku on lomalla ja vastaa vasta viikon viiveellä, mutta välillä yhteyttä hakijaan ei saada koskaan. Kaikki ihmiset eivät ole Facebookissa eikä Linkedinissä. Uskokaa tai älkää, mutta kaikilla ihmisillä ei ole edes sähköpostia (true story).

Yhteenveto: Tuplatsekkaa, että yhteystietosi ovat ajan tasalla. Sekä sähköposti että puhelinnumero. Better safe than sorry.

8. Hakijoiden määrä ja taso

Sarjassa asiat, joihin et vain kertakaikkisesti pysty vaikuttamaan. Avaat makean kuuloisen markkinointi- ja somevastaavan työtehtävän, niin voit olla varma, että hakemuksia tulee.

Toisena esimerkkinä on erilaiset toimisto- ja asiakaspalvelutyöt. Sen alan osaajia on paljon. Sinussa ei ole mitään vikaa, mutta jos 67 muullakin hakijalla on yhtä hyvät taustat, niin sitten erot ovat hiuksen hienoja. Tällöin monta todella kovaa osaajaa jää taasen rannalle eikä pääse seuraavaan vaiheeseen.

Saatat olla hyvä muttet ainoa hakija.

Aikanaan yhden yrityksen edustaja kertoi esimerkin 90-luvulta. Rekrytoinnin vastaavan esimiehen työpöydällä oli valtavan korkea pino täynnä hakemuksia. Hän oli lakonisesti vain todennut, että työnhaussa tarvitaan myös onnea. Sen jälkeen esimies oli summamutikassa ottanut puolet pinosta ja viskannut hakemukset roskakoriin katsomatta papereita. Perään sanat: näillä henkilöillä ei ollut onni puolellaan.

Yhteenveto: Älä lannistu, vaikka kutsua ei tulisikaan. Se ei sano millään tavalla, ettetkö olisi hyvä työntekijä ja -hakija. Nyt ei vain ollut sinun vuorosi. Sillä kertaa joku toinen pääsee haastatteluun ja ehkä ensi kerralla on sinun vuorosi.

9. Hakemuksesi ei ole suunnattu hakemaasi työhön

Räikeimmässä esimerkissä hakemuksessa viittaat väärään yritykseen tai työtehtävään (paljastus nuoruudestani: olen itsekin tehnyt tällaisen mokan. Ja ei, en päässyt haastatteluun). Vähemmän räikeissä tapauksissa hakemus on vain totaalinen bulkkihakemus. Siitä on vaihdettu otsikko ja pari sanaa, mutta siitä paistaa ammattilaisen silmiin jo kaukaalta, että tällä samaisella hakemuksella haetaan kahdeksaa muutakin työpaikkaa.

Hakemuksen runkohan voi olla pohjimmiltaan sama, josta muokataan lopullinen hakemus, mutta spesifioi se aina kulloiseenkin työtehtävään erikseen.

Lue myös: Miksei ilmoituksessa näy työnantajan nimeä?

Geneerinen hakemus viestittää suurta motivaation ja mielenkiinnon puutetta. Mahtaako henkilö olla oikeasti kiinnostunut työstä, jos ei jaksa edes asiallista hakemusta väsätä.

Siinä kohtaa ei rekrytoijan tarvitse hirveän pitkään heittää pääsee, ei pääse, pääsee, ei pääse -kolikkoa vaan hakija päätyy hylkyyn.

Yhteenveto: Jaksa tehdä taustatyö ja panosta hakemukseen. Yksi kunnolla tehty hakemus yhteen työtehtävään on aina parempi kuin yksi bulkki, jolla koitat saada jokaisen vastaantulevan työpaikan. Kärsivällisyys palkitaan varmasti.

Toisinaan hakemasi työtehtävä on todellisuudessa voitu täyttää jo etukäteen.

10. Paikka on jo valmiiksi täytetty

Tätä tapaa vähemmän yksityisellä puolella. Julkisella puolella toisinaan jokin työtehtävä on pantava hakuun (vähintään sisäiseen), mutta siihen on jo valittu tekijä alun perin.

Siinä kohtaa saat olla aikamoinen fakiiri, että saat paikan. Haastatteluun saatat päästä, jos sellaiset näön vuoksi täytyy järjestää, mutta itse paikka on jo sorvattu jollekin muulle henkilölle. Voi myös olla, ettei kukaan pääse haastatteluihin, kerta niitä ei ole tarvetta järjestää.

Yhteenveto: Tekemätön paikka ja enitenhän näissä ärsyttää, kun näitä ei voi tietää etukäteen. Omaa aikaa ja vaivaa tuhrautuu hukkaan. Tälläkään kertaa vika ei ole sinussa, joten uutta matoa koukkuun vaan!

ATA-Henkilöstöpalvelut on Pohjois-Savon ja Keski-Uudenmaan yrityskentän hyvin tunteva toimija, joka yhdistää työpaikat ja työnhakijat.

 

Teksti: Olli Malkavaara

Takaisin