Hitsaajan työstä aineopettajaksi - ATA Henkilöstöpalvelut Oy
Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

Hitsaajan työstä aineopettajaksi

”Hitsaajan ja kokoonpanijan työtehtävät ovat antaneet hyvää käytännön oppia aineenopettajan työtä silmällä pitäen” Haastattelussa Mikko Sorjonen

Kolmenkympin ovia kolkutteleva Mikko Sorjonen nauttii alkaneesta kesälomasta ennen syksyllä tapahtuvaa paluuta takaisin Raumalle käsitöiden aineenopettajan opintojen pariin. Opintojensa puolen välin krouvin ylittäneen Mikon mennyt vuosi on kulunut pitkälti kotikaupungissaan Kuopiossa, jossa hän on tehnyt hitsaajan tehtäviä Salmen Metalli Oy:llä ATA-Henkilöstöpalveluiden kautta.

Aikaisempi työkokemus tukee nykyisiä opintoja

Mikko kertoo opiskelleensa itsensä aikoinaan levyseppähitsaajaksi sekä kunnossapitoasentajaksi. Kiinnostus alaa kohtaan alkoi jo yläkouluiässä: ” Aina on kiinnostaneet mopot, autot ja moottoripyörät. Metallityöt kiinnostivat jo tuolloin ja olen tykännyt tehdä käsillä töitä”, Sorjonen kertoo. Sittemmin on tullut halu opiskella lisää ja käsitöiden aineenopettajan opinnot tulivat vastaan. Mikko päätti hakea ja pääsikin ensihakemalla sisään.

Käsitöiden aineopinnot ovat varsin monipuoliset. Viiden vuoden opinnot pitävät sisällään muun muassa lankatöitä, vaatetuskurssia, puun taivutuskurssia kuin tuotesuunnittelukursseja, Mikko kertoo. ”Vaatetuskurssilla tehdään vaatekappaleita, tuotesuunnittelukurssilla puolestaan tutustutaan Autocadiin ja ohjelmistoihin. Metallikurssin yhteydessä puolestaan pidin itse hitsauskurssin, kerta sen puolen osaamista on”, Mikko jatkaa.

Kuopio ja hitsaajan monipuoliset tehtävät

Viime syksyn ja menneen kevään Mikko vietti välivuotta opinnoistaan. Vuosi kului kotikaupungissa Kuopiossa. Vapaa-ajallaan maastopyöräilyä, luonnossa liikkumista ja salibandya harrastava Mikko koki juuri Kuopion luontaiseksi asuinpaikaksi opiskeluiden Rauman vuosien jälkeen.

Välivuoden aikana kalenteria täyttivät hitsaajan ja kunnossapitoasentajan työtehtävät. Mitä kaikkea mennyt vuosi on pitänyt sisällään?

”Syksyllä kävimme Enossa Joensuun kupeessa asentamassa terässiltaa. Silta kasattiin paikan päällä, ja vanhat sillat otettiin pois. Mielenkiintoinen projekti, maan puolelle silta laitettiin nojaamaan teräslevylle, jossa oli kynnet. Kynnet hitsattiin, jolloin silta pääsi liikkumaan kynnen alla ilman, että lämpölaajeneminen repisi liitoksia. Vuosi on kaiken kaikkiaan pitänyt erilaisia teräsasennuksia sisällään. Lisäksi kävimme mm. hitsaamassa haponkestävästä teräksestä kaiteita Kuopion uimahallille.”

Mikko on aikaisemmin urallaan kunnostautunut myös reissutöissä. Tässä jätepaalinkäärimelle käyttöönottoa v.2014 Sveitsissä.

Mikolla on hitsauspuolelta jo useamman vuoden kokemus, joten meitä luonnollisesti kiinnostaa tietää, mikä alassa on Mikkoa kiehtonut ja mitä taitoja työssä vaaditaan?

”Työssä pitää osata ajatella kriittisesti ja ajatella omilla aivoillaan. Suunnitelman takana on aina ihminen. Työvaiheen alussa pitää aina pysähtyä miettimään, että mikä on varmasti se juuri oikea tapa lähteä jotain asiaa tekemään tai ongelmaa ratkomaan. Haastavien työtehtävien kohdalla ongelmien ratkaiseminen palkitsee henkisesti.”

”Ja mitä tulee työssä vaadittuihin taitoihin, niin etenkin asiakaskohteessa vuorovaikutustaidot ovat puolet työstä. Se vie pitkälle, että kehtaa kysyä ja varmistaa”, painottaa Sorjonen.

Reissutöistä opettajan ammattiin

Aikoinaan useamman vuoden ulkomailla reissutöitäkin tehneenä Mikko ei osaa sanoa, minkä verran arkeen tulee jatkossa kuulumaan hitsauksen ja kunnossapidon työtehtäviä. Hitsaus ja asennushommat eivät tule koskaan jäämään pois, joten jos ei suoraan työssä niin vapaa-ajalla nyt ainakin. ”Opetus nyt luonnollisesti se pääsuunta, mutta never say never”, päättää hyväntuulinen Sorjonen.

9.6.2020.

Takaisin