Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

Näin valmistaudut työhaastatteluun

Onko sinulla työhaastattelu tulossa? Onko edellisestä työhaastattelusta vierähtänyt jo tovi tai haluatko muuten vain valmistautua hyvin tulevaan koitokseen? Tähän olemme koonneet rekrytoinnin ammattilaisten mielestä tärkeimpiä seikkoja valmistautumiseen.

Taustatiedot

Hyvä valmistautuminen lähtee liikkeelle siitä, että perehdyt hakemaasi tehtävään ja yritykseen. Toisinaan vastaan tulee hivenen noloja tilanteita, kun yrityksestä soitetaan hakijalle kutsuttaakseen hänet haastatteluun eikä hakijalla ole muistikuvaa minne on hakenut.

Vaivattomin tapa tutustua yritykseen on vierailla heidän kotisivuillaan. Usein tämä melkeinpä riittää. Halutessaan voi lisäksi googlettaa yritystä ja etsiä, onko yrityksestä tai heidän toimialastaan tullut mitään tuoreita uutisia. Tutustu lähinnä yrityksen toimialaan; mitä heillä tehdään, ovatko toimineet pitkään, mikä tilanne on tällä hetkellä ym.

Lue ilmoitus huolellisesti

Hieman jatkoa edelliseen. Työpaikkailmoitus pitää sisällään oleellisimmat tiedot työtehtävästä. Valitettavan harvoin työpaikkailmoitus vastaa kaikkiin kysymyksiin, joten sen pohjalta voit tehdä itsellesi muistiinpanoja ja kysymyksiä haastatteluun.

Käy läpi keskeisimmät työtehtävät sekä työn vaatimukset. Haastattelussa käytännössä aina käydään läpi haetun työtehtävän sisältöä ja vaatimuksia. Mieti, mitä sellaisia taitoja ja ominaisuuksia sinulta löytyy, joita työpaikkailmoituksessa peräänkuulutetaan. Kun mietit nämä asiat valmiiksi, pystyt esittämään asiasi haastattelussa paljon itsevarmemmin ja joutuisammin, eikä sinun tarvitse niin usein tyytyä antamaan “en tiedä, enpäs ole miettinyt asiaa”-tyyppisiä vastauksia.

Konkreettinen vinkki: Etsi ja alleviivaa työpaikkailmoituksesta kolme vaadittua asiaa tai ominaisuutta. Mieti (ja kirjoita) itsellesi miten nämä asiat toteutuvat kohdallasi. Kirjoittaminen on vaikeampaa kuin vain miettiminen, mutta kun olet saanut vastauksen kirjoitettua, on samaiseen asiaan vastaaminen suullisesti haastattelussa huomattavasti paljon helpompaa.

Esim. Ilmoituksessa haetaan asiakaspalveluhenkistä persoonaa. ” Olen tehnyt asiakaspalvelutyötä kolmella eri työnantajalla viimeisen seitsemän vuoden ajan. Isoin osa tästä kasvokkain, mutta myös puhelimitse sekä chatin välityksellä. Minulla on kertynyt kokemusta eri ikäisten ihmisryhmien palvelemisesta sekä päivittäistavarakaupan puolella, että vaativampienkin palveluiden parissa. Viimeisimmässä työpaikassani NPS-lukuni oli 85, joka oli työyhteisömme korkein tulos.”

Tarkista ilmoituksesta vielä yleiset tiedot kuten yrityksen osoite, mahdollinen tiedustelujen soittoajankohta ja muut huomioitavat asiat.

Yleiset käytöstavat

Ensivaikutelmaa on hyvin hankala muuttaa. Ja ensivaikutelma luodaan olemuksesta ja käytöstavoista.

Pukeutumisen osalta riittää siistit asialliset vaatteet tai haetun työtehtävän työvaatetusta vastaava vaatetus. Mikäli haet rakennustyöntekijän tehtäviä ja poikkeat työhaastattelussa ruokatauollasi, niin oikein hyvin voit tulla työvaatteet ylläsi. Kauluspaidan vaihtaminen ei tuo lisäarvoa. Hakiessasi toimisto-, asiakaspalvelu-, myynti tai toimihenkilötehtävää, on siisti ja asiallinen pukeutuminen oikein riittävä.

Toisinaan joku pysähtyy miettimään, että mitä tekemistä pukeutumisella tai omalla tyylillä on henkilön ammattitaidon kanssa. No ei välttämättä olekaan, mutta miksi suotta antaa itsestään huonompi kuva tulemalla rikkinäisissä ja epäpuhtaissa vaatteissa työhaastatteluun.

Tarkista haastattelupaikan sijainti. Mikäli paikka on entuudestaan tuntematon, voit käydä etukäteen katsomassa reitin valmiiksi. Myöhästyminen on epäkohteliasta, mutta sen lisäksi se saattaa olla myös pois haastatteluajastasi. Tiiviinä haastattelupäivinä haastatteluaikaa saattaa olla varattu tunti per hakija ja mikäli olet myöhässä voi osaltasi haastatteluaika jäädä suunniteltua lyhyemmäksi. Näin sinulle jää vähemmän aikaa vakuuttaa palkkaava työnantaja osaamisellasi.

Konkreettinen vinkki: Sopiva aika saapua haastatteluun on noin viisi minuuttia ennen sovittua aikaa. Näin sinulle jää muutama minuutti ylimääräistä valmistautumiseen, vessassa käymiseen yms. Älä kuitenkaan tule haastattelupaikalle liian ajoissa. Mikäli haastatteluaikasi on kello 13.00, niin pahimmillaan tilanne on kiusallisen epämukava kaikille, jos olet ovella odottelemassa jo 12.20. Edellinen haastattelu saattaa olla vielä kesken tai haastattelijalla voi olla muu keskittymistä vaativa työtehtävä kesken, jonka vuoksi joudut tyhjänpanttina odottelemaan oven takana.

Näin valmistaudut työhaastatteluun

Työhaastatteluun valmistautuminen kannattaa ja voi nostaa pisteitäsi.

Aktiivisuus ja vuorovaikutus työhaastattelussa

Työhaastattelu on sinun ikkunasi kysyä työstä sekä kertoa omaamisestasi. Kulttuuriimme ei kuulu itsensä kehuminen, mutta työhaastattelu on tilanteena sellainen, jossa pitäisi pystyä myös itseään kehumaan. Tässä ei tarvitse liioitella eikä varsinkaan puhua palturia, mutta omasta osaamisestaan ja taidoistaan voi kertoa nöyristelemättä. Kun kerrot taidoistasi kattavasti, helpotat rekrytoivan henkilön työtä ja nostat luonnollisesti omien osakkeittesi arvoa kisassa työpaikasta. Muista myös, että sinua haastatteleva henkilö ei välttämättä tunne aikaisempaa alaasi.

Työhaastattelutilanne on myös työnhakijaa varten. Se on oiva tilaisuus kysyä työstä ja yrityksestä sellaisia asioita, jotka eivät selviä esimerkiksi yrityksen kotisivuilta. Mikäli sinulla ei tule mitään kysyttävää mieleen, niin väkisinkään ei tarvitse tehdä tikusta asiaa.

Konkreettinen vinkki: Mieti haastattelua edeltävinä päivinä mielessäsi pyöriviä kysymyksiä ja kirjoita ne ylös työhaastattelua varten. Näin vältät tilanteen, jossa haastattelun lopuksi et keksikään mitään kysyttävää. 

Muista, että haastattelussa voit myös hivenen haastaa haastattelijaa esimerkiksi kysymällä hänen mielestään työtehtävän parhaita puolia. Toisinaan voi olla valaisevaa, kun nykyinen työntekijä joutuu itse ottamaan kantaa työtehtävään tai työkulttuuriin.

Yleisimpiin kysymyksiin valmistautuminen

Työhaastatteluissa toistuu useimmiten tietyt samat kysymykset. Osin koska se on vakiintunut tapa, osin koska tietyt kysymykset on havaittu toimivammiksi. Tiedostamalla nämä kysymykset, pääset valmistautumaan haastatteluun taas hivenen paremmin. Yleisimmät työhaastattelukysymykset löydät googlettamalla. Vaihtoehtoisesti voit lukea ne täältä.

Konkreettinen vinkki: Valmistaudu haastatteluun kaverin kanssa. Pyydä häntä etsimään netistä työhaastattelukysymyksiä, joihin joudut sitten hänelle vastaamaan. Sama kysymys saattaa tulla vastaan hieman eri muodossa haastattelussa, mutta tällä valmistautumisella olet jo tehnyt hivenen taustatyötä haastattelun eteen.

Ole oma itsesi

Usein työhaastattelu alkaa kysymyksellä, jossa pyydetään kertomaan itsestään. Tähän ei ole yhtä ainoata oikeaa sapluunaa. Toiset kertovat vain työminästään ja toiset kertovat itsestään syntykaupungista ja harrastuksistaan lähtien. Ota se lähestymistapa, joka on itsellesi luontaisin. Jännittävässä tilanteessa tilannetta voi laukaista, kun henkilö pääsee puhumaan itselleen tutusta aiheesta. Ja monesti oma elämä ja tausta on luontaisempi puheenaihe vieraan henkilön edessä kuin kylmiltään vakuuttaminen, miksi olisi juuri oikea osaaja hakemaansa tehtävään.

Kokenut haastattelija tunnistaa ja ymmärtää haastateltavan mahdollisen jännityksen. Sitä ei tarvitse varoa tai pelätä. Haastattelijan tulisi pyrkiä luomaan haastattelutilanteesta mahdollisimman luonnollinen, jotta hakijakin pääsisi esittäytymään ja kertomaan itsestään mahdollisimman luonnollisesti.

Konkreettinen vinkki: Voit jopa kertoa suoraan, että viime työhaastattelusta on hivenen aikaa ja tilanne hieman jännittää. Tämä osoittaa inhimillistä puolta sinusta ja jännityksen takia sinua ei tiputeta jatkosta, jos muilta avuiltasi olet sopiva hakija. Ja pst. välillä meitä haastattelijoitakin saattaa tilanne jännittää.

Takaisin