Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

Toimialaesittelyt, rakennusala

Mitä töitä rakennusalalla on?

Rakennusalan työtehtävät vaihtelevat aputyöntekijöistä kirvesmiehiin ja työnjohtajiin. Työmaan roolit määräytyvät yleensä työmaan vaiheen mukaan: maanrakennustyöntekijä, kirvesmies, maalari, laatoittaja, muurari, kattoasentaja…

Työtehtävät on pääteltävissä usein nimikkeestäkin: maalari maalaa, laatoittaja laatoittaa.. Mutta kirvesmies ja rakennustyöntekijä ovatkin monipuolisia nimikkeitä, joten työtehtävät riippuvat osaamisesta sekä meneillään olevista työvaiheista: esimerkiksi runko- ja muottityöt, levyttäminen, eristeiden laittaminen, ovien ja ikkunoiden asentaminen tai terassien valmistaminen… Rakennustyöhön yhdistyvät myös sähkö- ja putkiasennukset, joihin on omat osaajansa.

”Kirvesmiehelle töitä uudis- ja saneeraustyömailla” -lause on yleinen, eikä vielä hirveästi avaa varsinaisia työtehtäviä tai työmaan vaiheita.

Rakennusalan avustavat työt eivät usein vaadi mitään tiettyä koulutus- tai työkokemustaustaa, vaan niissä asenne on aina ratkaiseva tekijä. Muut roolit yleensä edellyttävät kokemusta vastaavista tehtävistä, tai vaikkapa rakennusalan perustutkintoa. AMK-taustaisia tekijöitä löytyy usein työmaan johtotehtävistä (työnjohtaja, vastaava työnjohtaja, työmaainsinööri).

 

Rakennusalalla työnimikkeitä ja -tehtäviä on hyvin laajasti erilaisia, osaamisen sekä työmaan työvaiheiden mukaan.

 

Entäs palkkaus ja yleisimmät työsuhteet?

Rakennusalalla keikkatyöt ovat hyvin yleisiä, mutta meillä ATA:lta näitä ei löydy. Rakennusalalla on myös paljon pitkiin työmaakokonaisuuksiin perustuvia määräaikaisuuksia. Osa tehtävistä on lyhyitä pätkiä: laatoittajalle ja muurarille ei luonnollisestikaan ole töitä koko työmaan ajalle, kantotyöntekijät tai rakennussiivoojatkin saattavat käydä yksittäisien päivien ajan työmailla auttelemassa.

Meillä ATA:lla rakennusalalla työskentelevät tekijät ovat lähtökohtaisesti aina vakituisessa työsuhteessa ATA:an. Kun edellinen työmaa loppuu, me ATA:lla etsimme uuden. Tämä on tapamme sitouttaa ammattilaiset ja saada asiakkaillemme joustavasti tekijöitä töihin.

Palkkauksessa pohjalla on talonrakennusalan työehtosopimus. Lopulliset eurot määräytyvät kokemuksen, työn vaativuuden ja palkkatoiveen mukaan. Rakennusalalla voi olla käytössä myös urakkapalkkausmalli, jolloin ansiotasot nousevat oman tekemisen kautta. Maanrakennuspuolen tekijöillä voi olla käytössä infra-alan työehtosopimus, joka on talonrakennusalan kanssa hyvin samankaltainen.

Rakennusalan TES:n suhteellisen hyvätasoinen lomaraha (18,5%) nostaa myös huomattavasti vuosittaista ansiotasoa. Lisäksi huomioitavaa on rakennusalalla maksettava erillinen palkanosa (7,7 %), jota maksetaan arkipyhäkorvauksena ja työajanlyhennysrahana jokaisen palkan yhteydessä. Työehtosopimuksen mukaan korvataan myös työmatkakustannuksia ja omien työkalujen käyttöä. Perustuntipalkaksi laskettuna ansiotaso siis nousee korkeammaksi näiden palkanosien myötä.

 

ATA:lle rakennusalan töihin?

Työllistämme rakennusalalla muun muassa:

-KipaJykä (Kuopio)

-KOTI Rakentajat (Kuopio)

-Rakennusliike Kuoma (Kuopio / Pohjois-Savo)

-Puukoti (Järvenpää)

Avoimet työpaikkamme löydät nettisivuiltamme täältä.

Työllistämme rakennusalan tekijöitä avustavista rooleista aina ammattilaisiin: määräaikaisiin tai vakituisiin 40 h/vko työsuhteisiin.

Yksikön päällikkömme Janne-Pekka Pesonen (janne-pekka.pesonen@ammattitaitoa.fi, 0444914588) auttaa myös mielellään – tarvitsetpa sitten rakennusalan töitä tai tekijöitä!

Haluatko kuulla, millaista on olla ATA:n kautta rakennusalan töissä? Lue täältä: https://ammattitaitoa.fi/kokeneella-kirvesmiehella-on-nyt-kadet-taynna-toita/