Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

Vaihtamassa työpaikkaa? Muista ainakin nämä asiat

Oletko vaihtamassa työpaikkaa? Sinun on syytä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Jatka lukemista!

Ennen irtisanoutumista

Jos olet vielä työsuhteessa, varmista ennen irtisanoutumistasi työsopimusasiat kuntoon uudessa työpaikassasi. Työsopimuksen suosittelemme tekemään aina kirjallisena. Kun olet tehnyt päätöksen siirtyä uuteen työhön, ilmoita irtisanoutumisestasi työnantajallesi heti.

Irtisanoutuminen täytyy ilmoittaa työnantajalle henkilökohtaisesti, kirjeitse tai sähköisesti. Ilmoitus voi olla hyvin vapaamuotoinen, mutta siinä on tultava ilmi, että työsopimus päätetään. Lisäksi syytä olisi mainita selkeästi viimeinen työsuhteen voimassaolopäivä.

Toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteen voi irtisanoa irtisanomisajan puitteissa. Koeajalla sopimuksen voi irtisanoa ilman irtisanomisaikaa. Määräaikainen työsopimus sitoo tiukemmin, se päättyy määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa. Lomautustilanteessa työsopimuksen voi myös irtisanoa ilman irtisanomisaikaa. Mikäli lomautuksen päättymisaika kuitenkin on tiedossa, oikeutta ei ole edeltävän seitsemän päivän aikana. Irtisanomisaikojen pituus määritellään työsopimuslaissa tai vaihtoehtoisesti työsopimuksessa. Jollei muuta sovita, irtisanomisajat ovat 14 päivää enintään viiden vuoden työsuhteissa tai yksi kuukausi yli viiden vuoden työsuhteissa. Irtisanomisaika alkaa kulua siitä hetkestä, kun irtisanomisilmoitus on toimitettu työnantajalle.

Usein työpaikan vaihdolle on olemassa jokin syy – perusteluita työnantajalle ei ole pakko kertoa, pelkkä ilmoitus riittää. Halutessaan syyn voi kuitenkin avoimesti kertoa, mikäli tahtoo asiasta keskustella. Työpaikan vaihtamisen syitä on monia, esimerkiksi urakehitysmahdollisuudet, parempi palkka tai käytännön syyt, kuten sijainti.

Vaihtamassa työpaikkaa? Muista ainakin nämä asiat

Työpaikkaa vaihtaessa on monia asioita muistettavana ennen irtisanoutumista ja sen jälkeen.

Irtisanoutumisen jälkeen

Työsuhteen päätyttyä työntekijä on oikeutettu loppupalkkaan: kaikki maksamatta olevat palkat ja kulukorvaukset tulee maksaa. Työntekijä on oikeutettu saamaan loppupalkassaan lomakorvauksen niiltä päiviltä, joita hän ei ole pitänyt. Sovittaessa lomansa voi kuitenkin pitää myös irtisanomisaikana, jos irtisanomisaika on lomakautta. Lomarahan (lomaltapaluurahan) saamisen edellytys on, että työntekijä aloittaa vuosilomansa sovitusti ja palaa työhönsä loman päätyttyä sovitusti. Työhön paluuseen riittää yksi päivä. Jos työhön ei palaa, ei lähtökohtaisesti ole oikeutta lomarahaan. Loppupalkka maksetaan yleensä seuraavana normaalina palkanmaksupäivänä. Loppupalkka kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Työntekijällä on oikeus saada työtodistus työnantajaltaan pyydettäessä. Työtodistuksessa tulee lukea työsuhteen kesto, työnantajan tiedot sekä työtehtävät. Pyydettäessä siihen on kirjattava myös työsuhteen päättymisen syy sekä arvioinnit. Työtodistusta voi pyytää myöhemminkin, sillä työntekijällä on kymmenen vuoden ajan työsuhteen päättymisestä oikeus saada todistus.

Älä polta siltoja, vaan hoida työpaikan vaihtaminen tyylikkäästi. Kuka tietää, vaikka tulevaisuudessa entinen kollegasi tai esimiehesi on yhteistyökumppanisi tai työyhteisösi jäsen?

Työpaikan vaihtamista ei tarvitse jännittää, sillä se on hyvin yleistä ja luonnollista. Työyhteisöstä voi olla haikeaa lähteä, varsinkin jos takana on pitkä ura samojen työkavereiden kanssa. Mutta vaikka työpaikka vaihtuu, niin onneksi ihmissuhteet säilyvät! Esimerkiksi LinkedIn on mainio kanava verkostojen ylläpitoon.

Onnea uuteen työhösi!

Takaisin