Kesätyöt 2022 – kuka, mitä ja missä?
Vuosi on vaihtunut ja vaikka mennään vasta helmikuun alussa, kesätyöt 2022 on ajankohtainen pähkinä monelle nuorelle ja opiskelijalle. Toisilla on edessä ensimmäinen työpaikka ja toiset jatkavat siitä mihin edellisinä kesinä jäätiin. Löydät alta vinkkejä ja tärkeitä etappeja kohti kesätyöpaikkaa.
MISTÄ VOI LÖYTÄÄ KESÄTYÖPAIKAN:
- Kiinnostavan yrityksen kotisivut.
- Käy kiinnostavan yrityksen toimipisteessa ja kysy.
- Avoimet työpaikat netissä; MOL, Duunitori, Monster, Kesäduuni, Oikotie, opiskelijattoihin.fi ym. Voit esimerkiksi googlettaa “kesätyöt Kuopio”.
- Somen työpaikka – ryhmät, esimerkiksi Facebookissa “Työtä ja Palveluja Tarjotaan/Tarvitaan POHJOIS-SAVO”.
- Kysele vanhemmilta, kavereilta, opettajilta ja sukulaisilta vinkkejä.
- Tutustu alasi alumnitoimintaan ja projekteihin.
- Aikaisempi työ- tai harjoittelupaikkasi.
- Laita oma työnhaku -ilmoituksesi esimerkiksi Facebookin puskaradioon tai avoimet työpaikat – ryhmään, tai vaikka tori.fi. Aktivoidu LinkedIn:ssä ja tee videoesittely itsestäsi.
CV – VAIKKA ILMAN AIKAISEMPAA TYÖKOKEMUSTA
Kun löydät mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja, on viimeistään aika päivittää CV. Lähtökohtaisesti siinä listataan aikaisemmat työ- ja harjoittelupaikat, koulutus ja omat yhteystiedot. Kuitenkin monilla nuorilla ei ole vielä ensimmäistä työpaikkaa, mitä kirjata. Ei hätää! Voit kirjoittaa osion tilalle sinua kiinnostavista aloista, millä haluaisit tehdä töitä – luetella, missä olet ollut vapaaehtoisena tai toimitsijana – tai kertoa harrastuksistasi. Kaikki lasketaan!
Esimerkki 1
Kuopion Palloseura, 2019 – 2021
Toimitsijan työt junioripeleissä ja kahviossa auttaminen.
Esimerkki 2
Kuopion Palloseura, kesä 2021
Jalkapallon treenaaminen säännöllisesti ja tavoitteellisesti.
MITEN EROTTUA SATOJEN HAKIJOIDEN JOUKOSTA
On tärkeää erottua paitsi haastattelussa, mutta jo pelkän työhakemuksen perusteella. Pidä huolta, että CV:si on ajantasainen ja siisti. Värit ja valokuva itsestäsi ovat etuna. Jos haussa pyydetään kirjoittamaan hakemuskirje, tee siitä omannäköisesi ja sopivan persoonallinen – puhu siis omalla äänelläsi! Kerro rohkeasti, miksi haluat yritykseen kesätöihin ja miksi koet, että viihtyisit siellä. Omaa motivaatiota ja tunnollisuutta saa ja pitää korostaa. Entä voisitko sinä olla yritykselle hyödyksi? Esimerkiksi kaupan töihin hakiessa voit kertoa, että “jalkapalloharrastuksen vuoksi minulla on hyvä fyysinen kunto ja pystyn hyllyttämään tuotteita rivakassa tahdissa”.

Työhaastattelutilanne ei tarvitse jännittää.
TYÖHAASTATTELU TEHDÄÄN KASVOTUSTEN TAI VERKOSSA
Työhaastattelu on monelle hakijalle työnhaun jännittävin osuus. Ytimessä haastattelussa on valmistautuminen, käytöstavat ja avoimuus. Nyt korona-aikana työhaastattelut ovat siirtyneet myös verkkoon. Haastattelun alustasta riippumatta valmistautuminen on yhtä tärkeässä asemassa. Eli varaa rauhallinen ja siisti tila videohaastatteluun myös kotona!
Voit lukea tarkemmat vinkit haastatteluun valmistautumiseen TÄSTÄ.
ja yleisimmät haastattelukysymykset TÄSTÄ.

Työsopimus on molemmille osapuolille toivottu lopputulos.
TERVETULOA TÖIHIN
Työhaastattelussa kannattaa kysyä rekrytointiprosessin kulusta. Milloin yritys tekee työntekijävalinnat, mitä kautta nämä ilmoitetaan ja saako “hylätyt” hakijat myös viestiä. Kannattaa myös pyytää yhteyshenkilö, jolle voi tarvittaessa soittaa prosessin kulusta. Jos kesätyöpaikka tärppää, onnea! Jos ei, voit kysyä firmalta, miten olisit voinut parantaa tai mitä sinulta jäi uupumaan. Näin jokainen työnhaku on oppimiskokemus.
ATA:n avoimet työpaikat löydät TÄÄLTÄ.
Teksti: Aretta Rundgren